Houten hoogbouw: zorg of zegen

Duurzaamheid

Jul 2021

Verzekeren van houten gebouwen

Voor hoogbouw wordt in Nederland steeds vaker gebruik gemaakt van hout. Haut is met zijn 72 meter op dit moment het hoogste houten gebouw van Nederland, maar de toren zal zijn titel over niet al te lange tijd moeten afstaan aan The Dutch Mountains in Eindhoven. Dit multifunctionele hybride gebouw krijgt twee torens van respectievelijk 100 en 130 meter hoogte.

Maar net als bij elke nieuwe bouwtechnologie is er terughoudendheid als het gaat over investeren voor de langetermijn.

Over de voordelen van hout is iedereen het in dit circulaire tijdvak eens. Bouwen met hout is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, het vermindert ook de CO2-voetafdruk en verbruikt het minder energie dan beton- en staalproductie. Ook kost het veel minder tijd om het gebouw te bouwen, zorgt het voor minder gevaar op de bouwplaats en is er minder overlast voor omwonenden.

Hardnekkig blijven echter de vooroordelen over kwesties als de invloeden van extreem weer en brandbaarheid op de levensduur. Wat is hierover bekend?

Extreem weer

De hybride houten gebouwen van Nederland worden vervaardigd met Cross Laminated Timber (CLT) vloeren en wanden, ook wel kruislaaghout. Qua gewicht is dit materiaal weliswaar lichter dan beton, maar door zijn structuur is het sterker dan staal. Wanden en vloeren van CLT zijn daarom sterk genoeg om het gewicht van het gebouw te dragen. 

Praktijktesten tonen bovendien aan dat CLT goed presteert bij simulaties van zijdelingse druk, wat relevant is voor eenstorm of aardbeving. Hierdoor is het materiaal geschikt voor de constructie vaneen gebouw.

Brandbaarheid

Over de brandbaarheid van houten gebouwen is veel discussie. Dit komt mede doordat de geldende regels over brandveiligheid – het Bouwbesluit 2012 – zijn gebaseerd op gebouwen van beton en staal.

De persoonlijke veiligheid van de bewoners is bijeen gebouw van hout gegarandeerd, vluchtwegen liggen vaak in de betonnen kernvan het gebouw, maar de kans dat een gebouw bij een brand blijft doorbranden is groter.

Eenmaal in brand is een afbrandscenario dus vrij zeker, wat betekent dat de gehele constructie vervangen moet worden. Met brandwerend coaten en het gebruik van sprinklers is dit risico weer goed te beperken. 

Langetermijn

De levensduur van houten gebouwen is gelijk aan die van andere bouwmaterialen. Wel vraagt brandpreventie extra aandacht om het risico op een totaalschade te verkleinen. Met de juiste risico-oplossingen is schade goed te voorkomen en over te dragen.

Brickbase geeft voor deze specifieke risco's maatwerkoplossingen, met doeltreffende preventiemaatregelen en passende verzekeringen voor elk type gebouw. Zo ontstaat er meer zekerheid op de langetermijn en kunnen we genieten van alle voordelen die houtbouw brengt!

Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.

Maak een afspraak
Lees meer

Ontdek alle artikelen

LinkedIn BrickBaseLinkedIn BrickBaseemail BrickBase