Duurzaamheid
Jun 2021
In Nederland hebben meer dan een miljoen huizen en bedrijfspanden zonnepanelen op het dak. Steeds vaker zien we dat niet alleen eigenaren maar ook huurders, energieleveranciers of investeringsmaatschappijen investeren in zonnepanelen op daken van pandeigenaren. Niet geheel zonder risico, want in de praktijk is gebleken dat zonnepanelen kunnen leiden tot het ontstaan van schade.
Waar moet je als pandeigenaar rekening mee houden als installaties van derden op je dak worden geplaatst?
Via het opstalrecht kunnen zonnepanelen te naam worden gesteld aan de investeerder die deze aanbrengt. Zorg ervoor dat het opstalrecht om de zonnepanelen te installeren, exploiteren en onderhouden aan de investeerder worden gegeven. Hierdoor is niet de eigenaar van het gebouw maar de eigenaar van de zonnepanelen verantwoordelijk bij schade.
Zonnepaneleninstallaties kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, omgeving en mensen. In 2020 is er maar liefst 37 keer melding gemaakt van brandschade door zonnepanelen. Een gebrekkige installatie is één van de hoofdoorzaken. Zorg dat de installatie door een vakman wordt uitgevoerd die werkt volgens de meest recente NEN-normen met 5 tot 10 jaar productgarantie.
Het is belangrijk duidelijke afspraken te maken tussen pandeigenaar en de investeerder van de zonnepanelen over schade aan het gebouw bij montage en onderhoud. Schade is mogelijk niet verzekerd wanneer de installateur of de aannemer aansprakelijk wordt gesteld.
De meeste daken zijn ontworpen in een tijd dat zonnepanelen nog niet bestonden. Zorg voor een berekening van eenconstructeur om na te gaan of het dak de extra belasting kan dragen. Dat draait niet alleen om het extra gewicht van de installatie (zoals panelen, dragende constructie, ballast, kabels en kabelgoten), maar ook om alle extra belastingen (zoals wind, water en sneeuw).
Zonnepanelen kunnen leiden tot een gewijzigd risico, wat je vaak verplicht moet melden bij de verzekeraar. Om dit gewijzigd risico te dekken heeft de verzekeraar een aantal documenten nodig die te maken hebben met onderhoud en inspectie. Check met je verzekeringsadviseur welke documenten er nodig zijn voor jouw situatie.
Overweegt u om uw daken beschikbaar te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen door huurders, energieleveranciers of investeringsmaatschappijen? Brickbase adviseert u graag over aandachtspunten en benodigde documenten.
Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.
Maak een afspraak